PUBLICATIE HET PAROOL

cruyff

DOOR: DAVID ENDT 23 DECEMBER 2016, 12:20
De mooiste ­entree van Amsterdam is vanaf de Utrechtsebrug, over de Amstel, stroomafdrijvend de Rijnstraat inrijden. Zeker ­wanneer je van een lange reis terugkeert, voelt die binnenkomst alsof Amsterdam je in haar armen sluit. Bestemming bereikt. Tevreden pas je je snelheid aan het stadsverkeer aan en je verzucht zwijgend hoe mooi het is terug te zijn
in je stad.

Ter rechterzijde is de aflopende huisnummering oneven. Na 150 meter minder ik onevenredig veel vaart, tot ­bijna stapvoets. Want mijn ogen willen het portret vangen dat hangt achter het glas van de met houtomlijste etalage op nummer 213.

De etalage waarin kunstschilder Ellen Davidzon iets van haar werk aan de Rijnstraat geeft. Vaak zijn dat licht impressionistische strandgezichten, stadsbeelden ook.

Kenmerkend is de vaart die er in zit. Sinds een halfjaar hangt er dat portret. Ook door de heldere kleuren valt het direct op en het is uitermate herkenbaar: Johan Cruijff. Olieverf op linnen.

Een koninklijk portret, teder en kloek. Zo wil je hem herinneren

Nu zijn er overal in de stad cruijffse duidingen te vinden, van de Pumavoetbalschoenen anno 1971 in de etalage van de tabakswinkel van Max Sigaar in de Tweede Goudsbloemdwarsstraat tot de harde, pakkende, graffiti onder de Schellingwouderbrug. Maar dat portret van Ellen Davidzon is van ongekende schoonheid, Cruijff op zijn best.

De namiddagzon over zijn bezwete gezicht, zijn haren natsliertig om zijn hoofd, zoals normaal na een wedstrijd. Prachtig is ook de tegen zijn hals fonkelend afstekende, in een paar vegen geschilderde rood-witte kraag.

Met de olijfgroene achtergrond tilt dat de uitstraling op. Zonder een zweem van statige pose, juist gevuld met de volle hartslag van het leven, is het een koninklijk portret van de voetballer. Teder en kloek. Zo wil je hem herinneren.

Amsterdamse entree. Rijnstraat 213. Een blik opzij. Een blik terug.

In hun laatste column van 2016, het jaar dat Johan Cruijff overleed, wijden onze columnisten hun ­bijdrage aan hem.

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager.

Bekijk de video van het portret van Cruyff in De Wereld Draait Door